Vizite de schimb de experiență extrem de utile

Membrii echipei de implementare au vizitat centre de zi pentru vârstnici de tip club în Târgu Mureș și Șopron (Ungaria).

În cadrul proiectului POCU „Împreună pentru vârstnicii noștri!”, membri ai echipei de implementare au efectuat două vizite de schimb de experiență la un partener transnațional și la unul național, ambii având o vastă experiență în furnizarea de servicii de calitate destinate persoanelor de vârsta a treia.

Primul schimb de experiență a avut loc la Târgu Mureș, în perioada 26-27 august, unde echipa din Baia Mare a vizitat Centrul de zi „Maica Tereza”, un centru de zi pentru vârstnici de tip club care funcționează sub egida Asociației Caritas Alba Iulia și se adresează unui număr de peste 110 seniori. 

Vizitatorii s-au familiarizat cu paleta de servicii oferite de Centrul de zi „Maica Tereza”: asistență individuală, consiliere psihologică, juridică şi administrativă; activităţi în grup: gimnastică medicală, cursuri de limbă germană și engleză, curs de operare PC, îndeletniciri artizanale, jocuri de societate, excursii, programe culturale, serbări, vizionări de film, dezbateri pe diverse teme; grup de sprijin pentru bolnavii de cancer; transportul persoanelor cu deficienţe locomotorii, în vederea participării la activităţile centrului.

Vizitatorii au avut posibilitatea să admire minunatele decorațiuni handmade realizate de membrii centrului de zi în cadrul atelierelor de creație și s-au implicat în programele aflate în derulare făcând chiar și exerciții de gimnastică împreună cu seniori. De asemenea, au avut ocazia să se întâlnească și cu alți specialiști ai Caritas Alba Iulia implicați în programele destinate vârstnicilor din alte centre sociale ale asociației care au vorbit despre munca lor și provocările întâmpinate.

Al doilea schimb de experiență organizat în cadrul proiectului s-a desfășurat în perioada 20-22 septembrie. Membrii echipei POCU s-au deplasat de această dată la Șopron (Ungaria), unde au participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Alzheimer și au vizitat două centre de zi pentru vârstnici de tip club care funcționează sub egida Unității de Asistență Socială din Șopron.

Șopron este un oraș în care vârstnicii sunt respectați și de aceea se acordă un accent important sprijinirii seniorilor și promovării conceptui de îmbătrânire activă, a unui stil de viață sănătos și plin de mișcare în rândul populației de vârsta a treia. Programele organizate cu ocazia Zilei Alzheimer au fost extrem de variate. Ziua a început cu „Picnicul pensionarilor” în cadrul căruia peste o sută de vârstnici locali dornici de mișcare au făcut o plimbare plăcută în natură. După-masa, programul dedicat seniorilor a continuat cu o prezentare susținută de Dr. Amberger Erzsébet, membru fondator al Clubului de Plimbare pentru Vârstnici din Șopron. Prezentarea a avut ca titlu: „Să trăim până la 100 de ani, într-o formă fizică și mentală excelentă, în orașul Șopron” și s-a axat pe beneficiile mișcării regulate pentru sănătatea seniorilor. Membrii echipei POCU au rămas profund marcați de cele spuse de Dr. Amberger Erzsébet, reținând mai multe gânduri deosebite, precum: „Picioarele ne sunt întotdeauna la îndemână”, sau „Este adevărat, cartușul vieții o aducem cu noi, dar stilul nostru de viață este cel care apasă trăgaciul.” După prezentare, echipa de implementare a vizitat expoziția organizată din creațiile vârstnicilor din Șopron realizate în perioada pandemiei. Expoziția a inclus fotografii, desene, picturi, decorațiuni.

Manifestările de Ziua Alzheimer au continuat cu un program cultural-artistic intitulat „Memorie-melodie” prezentat exclusiv de vârstnici. Pentru echipa de proiect a fost emoționant să vadă pe scenă cântând, dansând, recitând poezii chiar și octogenari și nonagenari într-o formă fizică și mentală excelentă. Mai târziu, programul cultural-artistic a continuat în aer liber, în „Grădina Elisabeta”.

În ziua următoare, oaspeții din Baia Mare au vizitat două centre de zi pentru vârstnici care funcționează sub egida Unității de Asistență Socială din Șopron: Centrul de zi „Cyclamen” și „Salcâmul Mov”. Serviciile oferite de cele două centre includ: programe culturale, activități în aer liber (de ex. gimnastică, club de cinema, concursuri, excursii, petreceri), prezentări cu caracter informativ, marcarea sărbătorilor naționale și religioase, ateliere de creație, programe de socializare, masă caldă (la cerere), îngrijire integrată pentru persoane cu demență și sprijin în comunicarea cu autoritățile, în depunerea unor documente. Ambele centre au un program de funcționare între orele 8 și 16, în zile lucrătoare, capacitatea Centrului de zi „Cyclamen” fiind de 25, iar a Centrului „Salcâmul Mov” de 40 de vârstnici/zi.

Vizitatorii s-au implicat în programele derulate, având ocazia să stea de vorbă atât cu specialiștii centrelor, cât și cu beneficiarii prezenți la activități.

Bineînțeles, fiind vorba de un schimb de experiență, și membrii echipei de implementare au prezentat colegilor lor din Târgu Mureș și Șopron proiectul datorită căruia cele două vizite au devenit posibile, respectiv serviciile și activitățile oferite. 

Pentru experții implicați în proiectul POCU „Împreună pentru vârstnicii noștri!”, ambele schimburi de experiență au fost extrem de utile având posibilitatea să se familiarizeze cu o multitudine de activități interesante adresate vâstnicilor, cu diverse modalități de implicare a membrilor comunității în programele derulate, cu modalități eficiente de îmbunătățire a colaborării între specialiști și nu în ultimul rând cu mai multe modele de bune practici.