Să observăm frumusețile vârstei a treia!
Seniorii beneficiari ai Centrului de zi pentru vârstnici Livada al Caritas au dezbătut subiecte interesante legate de bătrânețe, în cadrul prezentării susținute de Angela Kincses, specialistă în domeniul serviciilor sociale oferite vârstnicilor.
ȘTIRI ȘI EVENIMENTE
2/12/2025


Centrul de zi pentru vârstnici Livada al Organizației Caritas și-a deschis porțile în luna decembrie a anului 2023. Scopul unității de asistență socială înființată în colaborare cu Primăria Orașului Livada este asigurarea unor programe și servicii menite să promoveze conceptul de îmbătrânire activă în rândul seniorilor din localitate.
Pe lângă activitățile comune, centrul oferă și un cadru prielnic pentru dezbaterea unor subiecte de interes pentru beneficiari, cu sprijinul unor specialiști din diverse domenii.
Invitata celei mai recente întâlniri de acest gen a fost Angela Kincses, coordonatoarea Centrului de zi de asistență și recuperare „Sf. Iacob” din Satu Mare al Organizației Caritas. Tehniciana în asistență socială a susținut o prezentare interactivă despre bătrânețe discutând cu cei prezenți atât despre aspectele negative, cât și despre cele pozitive ale acestei vârste, încurajându-i să pună accent pe lucrurile bune.
Ce vedem când ne uităm în oglindă? – le-a pus întrebarea surprinzătoare Angela Kincses vârstnicilor prezenți în sală, la începutul evenimentului. Seniorii au răspuns cu sinceritate: riduri. Îmbătrânirea este un proces natural, astfel și apariția ridurilor este ceva firesc – consideră Angela Kincses. Dar dacă privim fiecare rid ca un simbol al experienței noastre de viață, ne vom schimba imaginea pe care o avem despre noi – susține specialista. „Noi, la vârsta înțelepciunii, de fapt, nu frumoși vrem să fim, ci fericiți” – a mai spus ea.
Aspectele mai puțin plăcute ale vârstei a treia trebuie discutate, lămurite pentru că fac parte din experiența noastră – consideră Angela Kincses. Suntem afectați de bolile specifice bătrâneții, organele noastre senzoriale nu mai funcționează ca odinioară, ne mișcăm mai greu, ne apasă singurătatea. Chiar dacă nu putem să schimbăm unele lucruri, dar putem să ne schimbăm atitudinea – afirmă specialista – căci doar de noi depinde să acceptăm starea, situația în care ne aflăm și să încercăm să o vedem ca pe o provocare.
Dacă boala o percepem ca și cum ne-ar fi fost dată pentru a ne putea lua rămas bun de la viața noastră pământească mai liniștiți, și sufletul nostru se va liniști – consideră Angela Kincses. Dacă ne este clar că nu mai auzim, nu mai vedem chiar bine, atunci vom fi mai atenți la ceea ce ni se spune. Dacă ne mișcăm mai greu, trebuie să învățăm să ne deplasăm fără să ne accidentăm. În ceea ce privește singurătatea, vârstnicii au nevoie de socializare, de aceea este foarte important să facem ceva în acest sens – a subliniat Angela Kincses. Trebuie să ieșim din casă, să frecventăm un centru de zi, să fim membri ai unor grupuri, comunități.
După ce au trecut în revistă aspectele negative ale vârstei a treia, specialistul le-a rugat pe participanți să spună care sunt beneficiile faptului că au ajuns la vârsta pe care o au. Spre bucuria invitatei, seniorii au menționat o mulțime de motive, printre care: pentru că ne putem bucura de nepoți, avem timp să ne ocupăm de ceea ce ne place, oamenii ne respectă datorită vârstei pe care o avem, este nevoie de noi. Este extrem de important să ne găsim surse de bucurie care ne transformă bătrânețea într-o vârstă a fericirii – susține Angela Kincses. Activitățile pe care le desfășurăm cu drag: rezolvare de rebusuri și integrame, lucru manual, grădinărit, gimnastică, prepararea de prăjituri gustoase pentru membrii familiei etc. – toate acestea sunt ca niște vitamine pentru sufletul nostru, datorită cărora ne simțim mai bine, iar bătrânețea noastră devine o perioadă plăcută, frumoasă a vieții.
Una dintre cele mai mari provocări la vârsta înțelepciunii este să ne acceptăm așa cum suntem în acest moment – crede specialista. „Trebuie să acceptăm întotdeauna persoana care ne privește din oglindă. Trebuie să învățăm să acceptăm împreună cu faptul că îmbătrânim și stările noastre de spirit – fie că suntem morocănoși, fie că suntem drăguți” – spune ea.
Angela Kincses este convinsă să fiecare vârstnic are încă multe de oferit pentru semenii săi și le-a încurajat pe cei prezenți să ofere bucurie, să facă cât mai mult bine pentru că astfel niciodată nu se vor percepe ca fiind inutili, ci mai degrabă ca ființe care mai au un scop în această lume.
© 2025. Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. All rights reserved.