Gala Voluntarilor 2008

5 decembrie este Ziua Internaţională a Voluntarilor. Această zi este una extrem de importantă.

Azi avem din nou ocazia de a ne arăta recunoaşterea faţă de voluntarii care activează în comunitatea noastră. Munca lor este nu doar importantă dar chiar crucială în dezvoltarea societăţii noastre. Anul acesta, Gala Voluntarilor a ajuns la cea de-a VII ediţie, în cadrul căreia va avea loc premierea celor mai activi voluntari, grupuri de voluntari, organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice care implică voluntari în activităţile lor. Tot în cadrul acestei Galei a avut loc premierea câştigătorilor concursului foto şi film „Diferit dar egal”, lansat de Centrul de Voluntariat în luna noiembrie cu tema „Egalitatea de şanse în societate”.

Deschiderea oficială a fost făcută de dl. Ilyés Gyula, primarul municipiului Satu Mare. El a vorbit despre importanţa voluntariatului în dezvoltarea societăţii. A spus că pentru el înseamnă o satisfacţie majoră faptul că în ultimii 7 ani voluntariatul s-a dezvoltat mult în Satu Mare şi a avut nu numai o creştere numerică ci şi calitativă. Atmosfera de gală a fost susţinută de spectacolul muzical al elevilor de la Liceul de Arte Aurel Pop.

În 2008 câştigătorul categoriei INSTITUŢIA/ORGANIZAŢIA ANULUI CARE A IMPLICAT CEI MAI MULŢI VOLUNTARI a fost Clubul de Voluntariat de la Instituţia Şcolară Grupul Şcolar de Ind. Alimentară. Instituţia câştigătoare are 90 de voluntari.

Voluntarii s-au făcut remarcaţi prin activităţile desfăşurate periodic cu copii de la Casele de tip Familial Ioana, Casa Laura şi Casa Ana. Voluntarii s-au implicat activ în promovarea voluntariatului atât în cadrul instituţiei cât şi pe plan local, au participat la diferite acţiuni organizate de alte instituţii şi organizaţii din Satu Mare şi au răspuns rapid tuturor solicitărilor din partea altor instituţii/organizaţii.

CEL MAI ACTIV GRUP DE VOLUNTARI a devenit Grupul de Voluntari ai Diecezei Romano – Catolice Satu Mare. Acest grup activează de 17 ani în cadrul parohiilor romano-catolice şi are 415 de membrii. Grupul s-a remarcat în activităţi susţinute de voluntariat prin modul de implicare în rezolvarea problemelor şi nevoilor cu care se confruntă comunitatea atât în judeţul Satu Mare cât şi Maramureş.

Titlul de VOLUNTARUL ANULUI 2008 i-a revenit lui Silviu Măgurean. El a dat dovadă de un devotament nesfârşit în timpul celor 5 ani de când îşi oferă serviciile. Munca desfăşurată în cadrul instituţiilor a presupus o colaborare strânsă cu angajaţii.

Persoana nominalizată a reprezentat instituţia în diverse tabere naţionale şi internaţionale, conferinţe, şi-a oferit serviciile în socializarea vârstnicilor şi ajutarea lor în treburile casnice, a reuşit să coopteze foarte mulţi voluntari în organizaţie şi a reuşit să-i unească şi să-i coordoneze întreg departamentul de tineret care acţionează în final ca un singur om. Toate instituţiile, organizaţiile şi persoanele care au fost nominalizate pentru un premiu în cadrul galei au primit câte o diplomă de merit.

Liceele din Satu Mare unde funcţionează un club de voluntariat a primit şi ei câte un premiu special în semn de mulţumire pentru devotamentul lor şi a eforturilor depuse în educarea generaţiei viitoare legat de importanţa voluntariatului. Familia Hackl din Igls Austria a primit o diplomă de merit pentru spijinul acordat Organizaţia Caritas dealungul anilor.

În fiecare toamnă Centrul de Voluntariat Caritas Satu Mare organizează un concurs pentru elevii liceelor sătmărene şi pentru comunitate pentru a stimula spiritul creativ. În acest an a fost lansat concurs foto şi film „Diferit dar egal”, cu tema „Egalitatea de şanse în societate”.

Pentru concurs au sosit peste 110 de lucrări de la 24 de persoane. Toate lucrările sunt expuse acum, aici în holul Filarmonicii. Din păcate în categoria filmelor de scurt metraj, nu s-a primit nici o lucrare, aşa că această categorie nu poate fi premiată. În ceea ce priveşte concursul fotografiilor în categoria de vârstă a celor peste 19 ani au sosit lucrări doar de la două persoane, dar acestea nu au corespuns tematicii concursului.

În prima categorie de vârstă, a celor între 14 şi 19 ani au sosit peste 100 de lucrări de la 22 de tineri. Juriul a fost compus din dl. Fazekas József Tamás, artist fotograf, Sopoian Réka, Coordonatorul departamentului PR al Organizaţiei Caritas satu Mare şi Fazekas Csilla purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Caritas Satu Mare.

Câştigătorul concursului foto „Diferit dar egal” a fost Pop Otto elevul Colegiului Tehnic Elisa Zamfirecu. Premiul special 1 s-a acordat lui Kozma Diana, eleva Grupului Şcolar de Industrie Alimentară iar premiul special 2 i-a revenit lui Petrişor Flavia, eleva Grupului Şcolar de industrie Alimentară.