Proiectul se finalizează cu o conferință online

În cadrul evenimentului, specialiștii implicați în proiect vor prezenta platforma e-learning de dezvoltare timpurie. 

Proiectul intitulat „Dezvoltarea abilităților copiilor cu dezvoltare atipică prin sprijin online” lansat în luna noiembrie a anului 2018, se apropie de final. Proiectul a fost inițiat de Asociația Rejtett Kincsek Down din Nyíregyháza (Ungaria) și implementat în colaborare cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și Centrum Liberta din Kosice (Slovacia).

Scopul acestui proiect a fost elaborarea unui sistem de module e-learning inovator în vederea îmbunătățirii dificultăților întâmpinate în acordarea serviciilor de intervenție timpurie și creșterea nivelului scăzut al incluziei sociale.Modulele platformei online sunt axate pe șase domenii: capacitate cognitivă, autonomie, abilități sociale, comunicare, motricitate fină și grosieră. Fiecare domeniu de dezvoltare include module formate dintr-o serie de lecții.

O parte a modulelor (precum cântecele acompaniate de mișcare, zicătorile, nutriția etc.) pot fi de interes și pentru copii cu dezvoltare tipică și familiile lor, fapt ce poate sprijini incluziunea socială în mod semnificativ. Datorită acestor module, platforma online creată în cadrul proiectului va fi utilizată cu drag de mulți copii și familii care, în alt mod, nu s-ar întâlni cu copii cu dizabilități sau cu dezvoltare atipică, și în general cu fenomenul dezvoltării atipice. În materialele video aferente modulelor, pe lângă copiii cu dezvoltare tipică apar ca protagoniști și copii cu dezvoltare atipică. Această experiență poate avea un rol important în formarea atitudinilor față de persoanele cu dizabilități sau cu dezvoltare atipică.

Din cauza pandemiei, partenerii implicați au decis să organizeze fiecare în regim online conferința de închidere a proiectului. Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare va organiza evenimentul intitulat: „Edumodul – platformă online pentru sprijinirea intervenției în cazul copiilor cu o dezvoltare atipică” joi, 12 noiembrie, de la ora 13.30.

Prin această conferință organizatorii doresc să ofere profesioniștilor din domeniul educației, sănătății și asistenței sociale, și în general tuturor specialiștilor care lucrează cu copii, respectiv cu copii cu dizabilități, precum și părinților acestor copii, oportunitatea de a se familiariza cu platforma de suport online realizată în cadrul proiectului.

Cu ocazia evenimentului, vor lua cuvântul specialiști din partea fiecărui partener implicat în procesul de dezvoltare a platformei. Coordononatorul Centrului de Reabilitare „Sfântul Iosif” al Organizației Caritas, dr. Kálmán Attila Kósa va prezenta obiectivele, grupurile țintă, activitățile și produsele proiectului. Psihopedagoga Orsolya Fülöp, coordonator de specialitate al proiectului va vorbi despre rolul platformei e-learning Edumodul în intervenția timpurie și sprijinul online al copiilor cu o dezvoltare atipică, și va împărtăși rezultatele obținute în urma testării unor module. Gábor Gnandt, psihopedagog al Centrului de Reabilitare „Sfântul Iosif” din Satu Mare va detalia modulul realizat în limba română având ca titlu: „Tulburări de alimentare la sugar și la copilul mic”.

Psihopedagoga Györgyi Varga, membră a echipei Asociației Rejtett Kincsek Down, va vorbi despre modulul disponibil în limba maghiară, cu titlul: „Posibilități de dezvoltare a abilităților sociale ale copiilor cu autism”. Psihopedagoga Éva Szélig, care activează de asemenea în cadrul asociației, va oferi informații despre modulul „Cine joacă așa? Modul muzical de dezvoltare a comunicării și vorbirii la copii”, accesibil în limba maghiară.

Managerul de proiect al Centrum Liberta din Kosice (Slovacia), György Soltész va prezenta modulul intitulat „Lecții de dezvoltare a abilităților de motricitate fină ale copiilor cu dizabilități motorii”, elaborat în slovacă.

La eveniment va participa și Sânziana Cristea, directoarea Centrului de Resurse și Asistență Educațională din Satu Mare (CJRAE), care va trece în revistă oportunitățile și barierele educației desfășurate în mediul online.

Participarea la conferința web este gratuită, dar necesită înregistrare prealabilă. Cei interesați se pot înregistra accesând următorul link: https://forms.gle/K6QULzidtBXbMDhPA până duminică, 8 noiembrie, ora 24. Conferința se va desfășura prin aplicația Zoom, în limba română. Organizatorii îi invită pe toți specialiștii și părinții interesați de subiect să participe la eveniment.